Tuesday, May 23, 2006

 

Bila Minyak Dunia Naik: Pengalaman Kanada

Untuk perhatian sahabat2 sekalian, bukalah mata hati dan ketahuilah bagaimana Alberta Government, Canada (one of the state in Canada) dengan begitu telus menguruskan harta dan wang hasil minyak demi kepentingan rakyat. Pemimpin mereka bukan Muslim pun - tetapi mereka memiliki LEBIH INTEGRITI, KEJUJURAN YANG TULEN dan ETIKA POLITIK yang jauh lebih baik. Sekurang-kurangnya, mereka lebih baik daripada pemimpin kerajaan kita. Ini suatu hakikat yang kita mesti tahu, terima dan SEDAR!!!

Nov. 16 2005 (Bloomberg) -- Alberta increased its budget surplus forecast for the second time in three months as surging oil and natural-gas prices pad the Canadian province's coffers. Nov. 16 (Bloomberg) -- Alberta increased its budget surplus forecast for the second time in three months as surging oil and natural-gas prices pad the Canadian province's coffers.

Alberta produces more oil and gas than any Canadian province and its revenue has soared on record income energy royalties. Premier Ralph Klein will pay out some of the surplus through his so-called ``prosperity bonus,'' a C$400 payment that each of Alberta's 3.2 million residents will receive by early January.

Melalui artikel di atas anda bandinglah sendiri bagaimana Kerajaan pimpinan BN dan Kerajaan Alberta menguruskan dana minyak masing-masing demi kepentingan rakyat dan negara. Sebahagian duit lebihan belanjawan hasil minyak diberikan/disumbangkan semula kepada SEMUA rakyat negeri Alberta !!! Alberta mempunyai populasi 3 juta, Malaysia populasi 25 juta - perbandingan jumlah populasi tidak boleh digunapakai untuk membezakan kecekapan pengurusan kerajaan kerana INI LEBIH KEPADA SOAL NILAI INTEGRITI, KOMITMEN, ETIKA dan KEJUJURAN POLITIK setiap pemimpin kita.

Jika anda semua teliti website kerajaan Alberta (www.alberta.gov.ca) - pentadbiran mereka lebih telus, cekap sehinggakan anda boleh memastikan berapakah kos perjalanan pemimpin kerajaan ke mana-mana tempat khususnya menghadiri sebarang lawatan kerja di luar negeri termasuk harga tiket penerbangan dan hotel, jumlah elaun, tuntutan perbelanjaan, dan sebagainya yang telah digunakan oleh setiap pemimpin Kerajaan Alberta termasuklah Ketua Menteri Alberta (Premier of Alberta). Sebarang lawatan kerja serta minit mesyuarat kerajaan yang telah diluluskan, disebarkan di laman web rasmi kerajaan Alberta dengan cekap dan segera untuk pengetahuan umum.

Dunia internet dan maklumat sudah semakin maju. Buka minda dan terokai sendiri - anda nilailah sendiri!

ardi
b.eng (mfg)
kuala lumpur

Comments:
Hello brader,

Kat Kanada tu, harga bahanapi depa ikut harga subsidi ka atau harga pasaran (tiada subsidi)?

Kalau harga subsidi, kira dah cukup baguih lah.. Tapi kalau bukan harga subsidi, congak pi congak mai, harga pasaran depa mau dok ada 2-3 kali ganda dari harga kita kat sini. Tak caya, cuba tanya budak-budak Malaysia yang mengaji kat sana.

Hang ingat kami bodo ka.

Memanglah dia net exporter of oil. Jadi bila dapat windfall profit, gomen dia boleh share dengan rakyat. Ini dapat windfall profit pun kena bagi subsidi lagi.

Nasihat aku, hangpa pikiaq betui-betui dulu, baru nak buat kempen. Ini fakta pun tak betui.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?